Przepis na Gofry

Przygotuj

  • okrągłą gofrownicę
  • blender ręczny
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w misce z syropem klonowym oraz nasionkami laski wanilii. Do ubijanych żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję.

Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubijanych żółtek. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, stopniowo dodając mleko.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę

Gofry pieczemy na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy ze świeżymi malinami  polane syropem klonowym

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepis na placki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *